De Orange Angels hebben hun eerste kwalificatiewedstrijd op weg naar EuroBasket 2019 niet in winst kunnen omzetten. Die kansen waren er wel zaterdagavond  11 november in Sporthallen Zuid tegen Oekraine, maar de Nederlandse basketbalsters deden zichzelf de das om. Te veel makkelijke ballen gingen er niet in en de Angels leden te veel balverlies, waardoor Oekraine met 58-72 de winst greep. De 21 turnovers leidden tot twintig punten voor de bezoeksters.

Bij rust stonden de Orange Angels in de goed gevulde Sporthallen Zuid in Amsterdam nog met 41-40 voor. Nadat de 20-25 achterstand aan het einde van het eerste kwart aan het begin van de tweede periode werd omgezet in een 36-31 voosprong, mocht de ploeg van bondscoach Hakim Salem voorzichtig aan een zege gaan denken. De marge had bij rust groter kunnen en zelfs moeten zijn, als de thuisploeg niet tien keer balverlies had geleden en wat zorgvuldiger met de kansen was omgesprongen. Positief was wel het dikke reboundsoverwicht (25-14 bij de rust), maar het gevoel bleef hangen dat de Angels daar meer mee hadden moeten doen.

Karin Kuijt: “In de eerste helft hebben we het echt laten liggen. Al tien turnovers bij de rust en vijf daarvan door mij, pfff… En dan komen we de tweede helft niet goed uit de kleedkamer. Zij zetten er een tandje bij en dan scoren we nog maar zeventien punten na de rust. Oekraine heeft drie hele goede speelsters en die konden we niet afstoppen.”

Nederland viel in het derde kwart aanvallend helemaal stil. Van 41-40 werd het 43-53 en vanaf dat moment controleerde het team van de nieuwe bondscoach Goran Boskovic (net een week bij de ploeg) het duel, al kwamen de Angels nog wel terug tot op zes punten (54-60). Maar zelfs het voortijdig vertrek van center Valeriya Berezhynska met vijf fouten kon  Oekraine niet aan het wankelen brengen, want altijd waren daar weer die Iagupova of de tot Oekrainese genaturaliseerde Amerikaanse Dandra Moss met belangijkse scores.

Bondscoach Hakim Salem was na afloop trots op zijn Angels die in zijn ogen hard hadden gewerkt, maar zichzelf daar niet voor beloonden. “Vooral in het derde en vierde kwart missen we te veel makkelijke open ballen en vrije worpen. Tel daar turnovers bij op en dan maak je het jezelf te moeilijk. We komen kracht en kilo’s tekort op Iagupova en Moss, dat zijn twee Europese topsspeelsters. Het is niet anders. Snel de knop om en het vizier op Spanje richten.”

In opdracht van de NBB verzorgde Tripel F Security de beveiliging van dit evenement in de Sporthallen Zuid.