27 november 2017 Hennie Mahn

Orange Lions WK Kwalificatie

De Nederlandse basketballers hebben in hun eerste duel in groep D van de WK-kwalificatie voor een stunt gezorgd. In Almere werd het Europese topland Kroatie met 68-61 aan de kant gezet.

Op het EK van 2015 ging Oranje met 72-78 eervol ten onder tegen Kroatie, dat een jaar later op de Spelen de kwartfinales haalde. Ook ditmaal bood de formatie van coach Toon van Helfteren uitstekend partij.

Nederland ging lang aan de leiding, maar leek in het slotkwart te bezwijken toen Kroatie voor het eerst op voorsprong kwam: 50-51. Aan de hand van uitblinker Yannick Franke (twaalf punten in de laatste vier minuten) werd echter de rug gerecht en sleepte Oranje de zege uit het vuur.

Het is de Orange Lions niet gelukt om ook hun tweede kwalificatieduel op weg naar de FIBA World Cup in 2019 in winst om te zetten. Na de senstaionele overwinning op Kroatie op 24 november in TopSportCentrum Almere hadden de Nederlandse basketballers zichzelf een goede dienst kunnen bewijzen met een uitzege op Roemenie. Maar dat zat er op 26 november vrijwel de hele wedstrijd niet in. Na een ruststand van 34-27 pakte Roemenie z’n eerste zege in groep D. Het werd 75-68 in Cluj.

Kroatie ging in eigen huis met 64-80 onderuit tegen Italie, dat na het eerste window ongeslagen koploper is in de groep. In februari wordt het tweede window afgewerkt. De Orange Lions spelen dan tweemaal uit tegen Italie en Kroatie«.

Ga voor het complete wedstrijdverslag naar www.oranjebasketball.com.

In opdracht van het NMT ( stichting Nederlands Mannen Team ) was Triple F Security in het TopSportCentrum ALmere belast met de veiligheid van dit sportevenement.