21 november 2020 Martijn Willemse

Verander je wachtwoord dag 24 november

Wachtwoorden zijn de sleutel tot persoonlijke informatie. Het is dan ook van groot belang dat deze persoonlijke informatie goed beveiligd is, een sterk wachtwoord is dus onmisbaar. Valkuilen voor een sterk wachtwoord zijn namen, geboortedata en adressen, deze informatie is makkelijk te achterhalen via sociale media. Bij het bedenken van een sterk wachtwoord zijn de volgende vuistregels goed om in gedachten te houden: 

  1. Gebruik een wachtwoord van minimaal 8 tekens
  2. Stel nooit één woord als wachtwoord in
  3. Gebruik minimaal 1 woord en cijfercombinatie die alleen u kent
  4. Gebruik geen post-its om uw wachtwoord op te schrijven

Dit zijn nogal wat eisen voor een sterk wachtwoord. Een paar tips om uw wachtwoord makkelijker te onthouden: 

  • Verzin in plaats van een woord een zin. Vaak zijn zinnen makkelijker te onthouden. Je hoeft geen leestekens te gebruiken, maar dit kan het wel nog moeilijker maken om het wachtwoord te achterhalen.
  • Gebruik een password manager, dit is een programma dat al je wachtwoorden onthoud en opslaat, maar kan ook zelf wachtwoorden genereren. U hoeft dus alleen het hoofdwachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al uw wachtwoorden. Kies bijvoorbeeld LastPass, een van de meest veilige & handige manier om jouw wachtwoorden te beveiligen: https://www.lastpass.com/password-generator 

https://wachtwoordbewust.nl/wachtwoordtips/

https://tweakers.net/

https://www.om.nl/

Tagged: