17 juli 2017 Hennie Mahn

Vrede Fontein Breda

Iedereen is welkom bij en vooral in De Vrede Fontein op  het Kasteelplein.” Met deze  woorden opende cultuurwethouder Marianne de Bie vrijdag in Breda officieel De Vrede Fontein.

De tijdelijke waterattractie op het Kasteelplein maakt onderdeel uit van de viering van 350 jaar Vrede van Breda. De fontein was gratis te bezoeken en te betreden tot 16 juli 2017. Wethouder Marianne de Bie: “Hier, voor het Kasteel van Breda, is een eigentijds waterspel gebouwd. De fontein nodigt je uit om erin te springen, indrukken op te doen, van elkaar verwijderd te raken en elkaar weer te vinden. De Fontein verbindt historie en actualiteit, herdenken en vieren, conflict en vrede. Het is een mooie aanleiding om met elkaar over het belang van respect en verdraagzaamheid in 2017 te praten.”

Waterdans

Aansluitend op de openingshandeling, waarbij de wethouder werd omringd door muren van water, vond een dansoptreden plaats van Celine Werkhoven. In de fontein voerde zij een waterchoreografie uit die gevoelens van conflict en vrede symboliseerde.

Symbool

In de zomer van 1667 werden in het Kasteel van Breda vredesonderhandelingen gevoerd die een eind maakten aan de Tweede Engelse Oorlog. Onderhandelingsdelegaties uit de verschillende landen plaatsten in die tijd prachtige tijdelijke fonteinen voor hun verblijven in de Bredase binnenstad. De fontein werd hiermee een symbool voor de viering van de vrede.Gebaseerd op de vredesfonteinen van toen staat tot 16 juli 2017 de tijdelijke Vrede Fontein opgesteld op het Kasteelplein. De fontein was gedurende een maand gratis toegankelijk voor publiek en dagelijks geopend van 11.00 uur tot 21.00 uur.

Voor Stroom Events mocht Triple F Security de beveiliging verzorgen gedurende het gehele project.