20 juni 2016 Hennie Mahn

DE TRAP

Gigantische trap op Stationsplein naar Groot Handelsgebouw

De Trap als rode loper naar de wederopbouw van de stad

De stad Rotterdam kreeg vanaf 15 mei tot en met 19 juni een tijdelijk nieuwe blikvanger: een gigantische trap met 140 treden vanaf het Stationsplein, pal voor het Groot Handelsgebouw. De steigerinstallatie, naar een idee van architectenbureau MVRDV, was een knipoog naar 75 jaar wederopbouw van de stad, dat dit jaar wordt gevierd met de manifestatie Rotterdam viert de stad! De trap werd op 16 mei officieel geopend door burgemeester Ahmed Aboutaleb en bleef, na een week verlenging, geopend tot 19 juni. Iedereen was van elke dag van 10.00 tot 22.00 uur welkom voor een bezoek. De entree was gratis.de trap met 3Fde trap van bovenaf

De komst van de trap paste geheel in de Rotterdamse traditie om mijlpalen van de wederopbouw te vieren. Grote manifestaties leveren vaak mooie uitkijkpunten op, zoals de Euromast voor de Floriade in 1960 en de kabelbaan over de Coolsingel voor C70. ,,Nu maken we een trapje omhoog, zodat je kunt zien wat we van Rotterdam hebben gemaakt. Je ziet de havenkranen, de nieuwe stad, Noord en Blijdorp. Plezier voor iedereen’’, aldus Anouk Estourgie van Rotterdam viert de stad!

de trap wachtrijen 3De traptreden waren er dan ook niet alleen om boven te komen, maar vooral om van het uitzicht te genieten. Dat kon bovenop het Groothandelsgebouw, dat tijdelijk werd ingericht als uitkijkpost over de stad. Daar ging ook de voormalige bioscoop Kriterion tijdelijk open voor een gevarieerd aanbod aan films, debatten en voorstellingen. Verder was er een horecagelegenheid en een informatiepunt van de manifestatie Rotterdam viert de stad!

Winy Maas: “Vroeger zag ik Rotterdam na de film vanuit Kriterion. Het bood een prachtig uitzicht over de stad. Het dak van het Groot Handelsgebouw, één van de beste gebouwen uit de Wederopbouw in Nederland, verdient het om gebruikt te worden als basis voor de volgende verdichting van Rotterdam. Met deze trap willen wij dit suggereren en tegelijk vieren.”

Met zijn 29 meter hoogte en 57 meter lengte werd de trap een imposante blikvanger van de culturele manifestatie Rotterdam viert de stad! Ook de vorm was een knipoog naar de wederopbouw. De trap reageerde op het diagonaal van Rotterdam Centraal en verbindt hiermee een gloednieuw icoon met een historisch rijksmonument.
Winy Maas: “De trap moet voor meer leven zorgen op het dak en laat een tweede laag zien in de volgende stap van de stedelijke ontwikkeling van Rotterdam. Een tweede opbouw. Het zou goed zijn om dit een permanente functie te geven.”

De Trap was tijdens zijn bestaan al verworden tot een icoon en een publiekstrekker vanjewelste.de trap wachtrijen 1

Met 368.611 bezoekers in 35 dagen ( een gemiddelde van ruim 10.000 bezoekers per dag en ruim 800 per uur) was De Trap een doorslaand succes. Naast deze bezoekers waren er ook anderen die De Trap gebruikten: Holland’s Next Top Model, de Politie, De Brandweer, Bruidsparen, Zangkoren, Orkesten, Fotografen, de Feyenoord fanclub en Groenteboer Frans van der Polder ( recordpoging).

Triple F Event Security en Triple F Services verzorgde in opdracht van Rotterdam Festivals naast de beveiliging voor de gehele periode ook EHBO. Daarbij voerde we vooraf en tijdens het evenement ook intensief overleg met de medewerkers van het Groot Handelsgebouw, de productieleden van 24-7 Event Support en de opdrachtgever Rotterdam Festivals en schreven we ook het beveiligingsplan.