Met de grootste mobiele kraan van Europa werd een nieuwe kroon op A’DAM geplaatst. De voormalige Shell-toren aan het IJ wordt in anderhalf jaar tijd getransformeerd tot onder meer een iconisch observatiepunt en het episch centrum voor de creatieve– en muziekindustrie. In de week van 20 tot en met 24 april gingen vijf elementen waarvan de grootste 85.000 kilo weegt, tachtig meter de lucht in. Die worden op de top in elkaar gezet. Voor J.P. van Eesteren was het een operatie die met militaire precisie werd uitgevoerd.

overhoeks 2

De toren wordt ingrijpend verbouwd en wordt in opdracht van Sander Groet, Duncan Stutterheim, Hans Brouwer en projectontwikkelaar Lingotto getransformeerd van een leegstaand kantoor naar een multifunctioneel en levendig icoon aan het IJ. De bestaande kroon op de toren wordt vervangen door een nieuwe stalen constructie die plek biedt aan het observatie dek en het ronddraaiende restaurant. Ook de nieuwe kroon krijgt een uitkragende, overhoekse vorm, slechts steunend op een kern van 10 bij 10 meter. Het ‘lichtste’ element weegt 65 ton en het zwaarste 85 ton! Daarom kwam er een kraan van 1.200 ton aan te pas om het werk uit te voeren.

De staalfabriek heeft ter plekke, op de bouwplaats, de 5 delen geprefabriceerd. Die werden op hoogte als een bouwdoos in elkaar gezet. Op de grond werd eerst proefgedraaid met het assembleren. Projectmanager Ton Wansing van J.P. van Eesteren: ‘We hadden te maken met tijd en veiligheid als belangrijke randvoorwaarden. Daarom hebben we op de grond getest met het in elkaar zetten, om de zekerheid te krijgen dat onze aanpak veilig is en het in de lucht in één keer goed gaat. Op donderdag 16 april werd gestart met de opbouw van de 1200 tons kraan. Die moest eerst de huidige bouwkraan van de toren afhalen, die de nieuwe gevelelementen heeft geplaatst. Bij gebrek aan bouwplaatsruimte staat deze bouwkraan op de liftschacht. Ook het stabiliseren van de nieuwe kraan vroeg extra aandacht. Daarom is er een complete fundering geheid.

Voor Bouwbedrijf JP van Eesteren verzorgde Triple F Services de verkeersregelaars tijdens deze hijswerkzaamheden.