Een gecompliceerde klus volgens een raceplanning

‘Amsterdam die grote stad, is gebouwd op palen’, luidt het oudhollandse liedje. In het geval van het toekomstige Hyatt Regency Spinoza Hotel aan de Sarphatistraat gaat het om 365 geboorde palen. De oorspronkelijke houten exemplaren uit het versje zijn in de fundering blijven zitten, net zoals een deel van de 19e eeuwse gevel van het voormalige Emma Kinderziekenhuis is blijven staan. Ze worden onderdeel van de constructie en schil exclusief keramische gevel, die Hurks volgens een raceplanning middenin de levendige binnenstad in opdracht van Emma Hotel C.V. bouwt.

spinoza 2

Bouwtempo

Het zal niet verwonderen dat zo’n bouwtempo om de nodige communicatie met de omgeving vraagt. Deze komt voor een groot deel op Hurks’ bord terecht, aangezien onze onderneming  behalve voor het casco verantwoordelijk is voor de bouwplaatsinrichting en de logistiek. In hartje Amsterdam geen taken om lichtvaardig mee om te springen. Projectleider Paul van Herk: “Op deze locatie is dat een veelomvattende en gecompliceerde klus. Eén die veel overleg vraagt met de gemeente, maar ook met omliggende bedrijven, winkels, scholen en – niet in de laatste plaats – met omwonenden.”

BLVC-plan

Voordat Hurks van start ging, moest er dan ook een zogenaamd BLVC-plan (Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie) worden opgesteld, ingediend èn verdedigd. Paul van Herk: “Dat plan is goedgekeurd en wordt nu streng nageleefd. Dat wordt zo’n vier keer per week nauwlettend door handhaving gecontroleerd. Omwille van de veiligheid en bereikbaarheid laden en lossen we bijvoorbeeld alleen tijdens blokuren buiten de spits volgens een strakke planning. Daarnaast wordt er met nieuwsbrieven volop gecommuniceerd met omwonenden. In een dichtbebouwde omgeving als de Amsterdamse binnenstad is het opbouwen van een kraan, het werken met graafmachines of het nachtelijk vlinderen van betonnen vloeren nou eenmaal onmogelijk zonder enige overlast. Een goede voorbereiding en communicatie is dan niet alleen half werk; het voorkomt een groot deel van de ergernis.”

Keramische tegels

Emma Hotel C.V. is een samenwerking tussen Aedes Real Estate, UBM Realitätentwicklung AG en de internationale hotelketen Hyatt. De casco bouw van het hotel omvat zes bouwlagen en een kelder met een totale BVO van 16.000 m2 en wordt opgetrokken uit breedplaatvloeren in combinatie met prefabelementen. Ruwbouw die tegen de oude gevel en bestaande woningen wordt aangebouwd en vervolgens voorzien van binnenspouwmuren met aluminium kozijnen. De gevel van de nieuwbouw, een ontwerp van architect van Dongen-Koschuch, onderscheidt zich straks door zijn geglazuurde keramische tegels met markante raampartijen. De werkzaamheden verlopen volgens een ‘raceplanning’: op werkdagen van 07.00 tot 19.00 uur en op zaterdagen tot 15.00 uur.

De hotelentrees aan de Sarphatistraat geven toegang tot de hotellobby en conferentieruimtes. Het restaurant krijgt een eigen ingang aan de oostzijde aan de Spinozastraat. De zuidkant van het hotel, dat volledig volgens BREEAM excellent wordt uitgevoerd, bevindt zich aan dezelfde straat en kijkt uit op monumentale bomen en het groen van de Singelgracht. De toekomstige hotelgasten beschikken straks over 211 kamers waaronder 15 suites, conferentiefaciliteiten, een balzaal, bar & lounge, restaurant, binnentuin, gym & spa en de Hyatt Regency Club. In de ondergrondse laag komen de zogenaamde ‘back of house’ en de parkeergarage met circa 38 parkeerplaatsen.

Aan HURKS levert Triple F de beveiligers ( tevens logistieke ondersteuning), mobiel surveillance (alarmopvolging) en de verkeersregelaars benodigd voor dit mooie project.