Op 19 mei opende Koning Willem-Alexander officieel de Sluiskiltunnel. Hiervoor werd een speciaal openingsprogramma opgezet. Ook Koningin Máxima was bij de officiële opening aanwezig.

zijne_majesteit_koning_willem-alexander__april_2013_

Op woensdag 20 mei was de tunnel van 15.00 tot 21.00 open voor het publiek. Toen kon iedereen het eindresultaat van het project zien, alles te weten te komen over veiligheid in de tunnel en om de film van de officiële opening bekijken.

De brug bij Sluiskil over het Kanaal van Gent naar Terneuzen is een knelpunt voor het wegverkeer. De brug staat gemiddeld 23 keer per dag open voor de scheepvaart. Dat is meer dan vijf uur! Dit zorgt voor lange wachttijden en sluipverkeer door Terneuzen en Sas van Gent. Een oplossing was nabij: de Sluiskiltunnel. Op 23 mei 2015 ging hij open voor het verkeer.
sluiskiltunnel bouwers
De Sluiskiltunnel onder het Kanaal van Gent naar Terneuzen is een geboorde tunnel met twee buizen die elk 1.145 meter lang zijn. Elke buis heeft twee rijstroken. De lengte van de totale tunnel, dus inclusief toeritten, is 1.330 meter, het diepste deel ligt ruim 33 meter beneden NAP. De tunnel heeft een hellingspercentage van maximaal 4,5 procent. De diameter van de nieuwe tunnel is circa tien meter en gelijk aan die van de Westerscheldetunnel. Daarnaast is zes kilometer nieuwe hoofdrijbaan (N62) met twee ongelijkvloerse kruisingen aangelegd.

De Sluiskiltunnel is comfortabel voor de weggebruiker. Bij het inrijden van de tunnel is het niet donker; de binnenzijde is afgewerkt met lichte panelen en goede verlichting. Ook de beide toeritten krijgen een ruimtelijke vormgeving, die voorkomt dat een bestuurder plotseling een gesloten ruimte inrijdt. De architectuur van de viaducten is vergelijkbaar met die van de viaducten van de Westerscheldetunnel.

De tunnel heeft boven elke toerit een bedieningsgebouw. Het hoofdbedieningsgebouw bevindt zich aan de westzijde. Verder komt er aan beide zijden van de tunnel een kanteldijk. Deze dijken voorkomen dat in extreme situaties, zoals het vollopen van een polder of het lek raken van de tunnel, grotere delen van het achterland onder water komen te staan.

 

SLUISKIL – Ruim drie jaar is er hard aan gewerkt, de Sluiskiltunnel. Mooie jaren volgens de werknemers, waarin veilig is gewerkt én op tijd. Maar wat gebeurde er de afgelopen jaren tijdens de bouw?
Start
Eind 2011 werd het startsein voor de bouw gegeven door toen Commissaris van de Koningin Karla Peijs. Het gaat dan vooral om voorbereidende werkzaamheden voordat er geboord kan worden. Vlak voor de zomer van 2012 begon het heien van palen voor de toeritten naar de tunnel. In augustus werden de stalen ringen geplaatst, ook wel startbril genoemd. Dat is de afsluitende constructie tussen het startblok en de tunnelboormachine.

Boor zoekt Vrouw
Dan wordt er een wedstrijd uitgeschreven: Boor Zoekt Vrouw. Vrouwen konden zich opgeven om beschermvrouwe van één van de tunnelbuizen te worden. En basisschoolkinderen uit Terneuzen mochten een naam verzinnen voor de boor, die begin 2013 de grond in ging. Uiteindelijk wonnen Anika Luteijn en Jerina Pladdet de wedstrijd. Zij stonden de boorploeg traditiegetrouw bij tijdens de bouw.

Boormachine
Eind 2012 kwam de boorkop aan in Terneuzen samen met twee andere grote onderdelen voor de boor. De tunnelboormachine werd opgebouwd en stond half december klaar voor gebruik. Het gevaarte is zo’n tachtig meter lang.

Doop
Een week voordat het boren eind januari 2013 begint wordt de boormachine gedoopt tot Boorbara. Beschermvrouwen Jerina en Anika doopten de machine traditioneel met een fles champagne. Een pastoor zegende de machine en vroeg de beschermheilige voor tunnelbouwers, Sint Barbara, om bescherming. Het ‘echte’ werk kon beginnen.

Start boren
Eind januari ging de boor de grond in. Een kleine drie weken later is de tunnel geboord tot onder het kanaal Gent-Terneuzen. Begin mei lag het boren een paar dagen stil. Door een groot treinongeluk in het Belgische Wetteren waren de tunnelonderdelen niet op tijd in Sluiskil. Op 15 mei bereikte de boor de overkant en is de eerste tunnelbuis geboord.

Tweede tunnelbuis
Dan wordt de boormachine uit elkaar gehaald, getransporteerd naar de Terneuzense kant en daar weer opgebouwd om aan de tweede tunnelbuis te beginnen. Het boren daarvan begon op 8 augustus. Het boren liep voorspoedig en begin november is ook de tweede tunnelbuis geboord.

Dwarsverbinding
Ondertussen werd er gewerkt aan de wegen van en naar de tunnel. En werd er begonnen aan het maken van dwarsverbindingen, dat zijn kleine tunnels tussen beide tunnelbuizen. Bij een calamiteit kunnen mensen via die verbindingen van de ene naar de andere tunnel vluchten.

Afwerking
Begin 2014 startte de afwerking van de tunnel. De toegang naar de tunnel werd geasfalteerd en later in het jaar ook de weg in de tunnel zelf. In de zomer is de tunnel nog decor voor een operaconcert. Het bouwen is dan grotendeels achter de rug. De laatste maanden zijn de lichten opgehangen in de tunnel en alle veiligheidsinstallaties geplaatst en getest.

Opening
19 mei was het dan zover: de tunnel werd officieel geopend door Koning Willem-Alexander. Op zaterdag 23 mei ging de tunnel open voor het verkeer en hoefde niemand meer te wachten voor de draaibrug van Sluiskil.

In opdracht van organisatiebureau Eventbureau hebben Triple F Security en Triple F Services de beveiliging, de EHBO, het parkeerbeheer en het bus transport verzorgt rond dit evenement.